Olomouc

Olomouc, centrum

 

Met de auto ben je binnen een uur in Olomouc, waar veel moois te zien is en waar je leuk kunt winkelen.

 

Olomouc bevindt zich volgens een legende op de plaats waar het Romeinse Rijk een fort bouwde, dat Mons Julii zou hebben geheten. Deze naam zou langzaam geëvolueerd zijn naar Olomouc. Hoewel dit slechts een legende is, heeft archeologisch onderzoek ter plaatse geleid tot de vondst van een Romeins kamp uit de tijd van de strijd tegen de Marcomannen. De legende leeft voort in het motto van de stad: SPQO. Deze vier letters staan voor Senatus Populusque Olomouci, "Senaat en Volk van Olomouc". Dit is afgeleid van het Romeinse motto SPQR. De letters SPQO staan ook op de vlag van de stad en de vlag van de regio Olomouc.

De stad werd voor het eerst genoemd in 1017, toen Moravië opgenomen werd in de Tsjechische staat. In 1078 werd het bekende klooster in Olomouc, het Hradiskoklooster, gesticht.

In de tijd van de Hussitische Oorlogen steunde Olomouc de conservatieven binnen de kerk, tegen de hervormers. In de stad hebben talrijke executies van aanhangers van Jan Hus plaatsgevonden.

Net als Praag beschikt Olomouc over een astronomisch uurwerk. Dat is in de 15e eeuw gebouwd, en later verschillende keren aangepast en verbouwd, voor het laatst vlak na de Tweede Wereldoorlog in socialistisch realistische stijl.

In de 16e eeuw werden vele paleizen van 'nieuwe rijken' gebouwd in renaissancestijl.

 

 
Olomouc, centrum, het astronomisch uurwerk
     

In 1566 kwamen de Jezuïeten naar Olomouc. Ze stichtten er vele scholen, waaronder de voorloper van de Palacky-Universiteit Olomouc. Deze universiteit biedt tegenwoordig onderwijs aan zo'n 17.500 studenten.

Olomouc bleef de hoofdstad van Moravië tot in de 17e eeuw, maar tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad volledig verwoest, en verloor daardoor zijn status.

In de 18e eeuw werden er zes barokke fonteinen gebouwd, waarvan er vijf Romeinse goden uitbeelden (Jupiter, Neptunus, Hercules, Triton en Mercurius) en de zesde Julius Caesar. Tevens werden een aantal zuilen opgericht, waaronder twee pestzuilen, die de herinnering aan de slachtoffers van de pest levendig moesten houden. Plannen voor een zevende fontein, de Arionfontein, konden pas in 2002 gerealiseerd worden.

In de 19e eeuw bleef Olomouc achter, terwijl de rest van de wereld zich in de industriële revolutie stortte. De omwallingen die de stad compleet omringden werd aangehaald als reden hiervan. De stad Brno maakte dankbaar gebruik van het gebrek aan industrialisatie om hun voordeel ten opzichte van Olomouc aan te duiden. Toen de muren afgebroken werden met de komst van de Pruisen was er ruimte voor expansie en industrialisatie. De ontwikkeling van de industrie kwam tot stilstand tijdens de twee wereldoorlogen, waarvan vooral de Tweede Wereldoorlog een grote verwoesting van de stad aanrichtte. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad behoorlijk uitgebreid volgens communistische normen. Later kreeg de stad financiële hulp van UNESCO.

www.kempganesh.com
Drozdov Czech Republic