Šumperk

Šumperk is een gezellige stad waar eigenlijk alles te vinden is wat we nodig kunnen hebben, het is een half uurtje rijden van de camping. Er zijn diverse grote supermarkten, leuke winkels, goede restaurants, mooie gevels, prachtige gebouwen.

De stad telt 30.000 inwoners en is van oorsprong een textielstad. Als je van onze camping naar Šumperk rijdt dan heb je prachtig uitzicht op het Jeseniky gebergte. Dit is een prachtig gebergte met veel mogelijkheden voor wandelen, fietsen, mooie uitzichten enzovoorts. Er zijn verschillende locaties met goede mogelijkheden voor de wintersport. De meeste bergtoppen in dit gebied meten meer dan 1000 meter. Hierdoor is er ’s winters altijd sneeuw. Liefhebbers van skiën, langlaufen en schansspringen kunnen zich hier volop uitleven. De belangrijkste wintersportcentra liggen op de bergen Praded en Cervenohorske Sedlo (1013m). Lysa Hora is de hoogste berg met 1324 meter.

Folklore festival Šumperk

Eens per jaar verandert Šumperk in een kleurrijk geheel van zang, dans en muziek. Dit jaar zal dat van 15 t/m 20 augustus zijn.

Vijf dagen lang zorgen honderden leden van verschillende folkloregroepen voor vertier en ontspanning. Zij komen uit Tsjechië, Polen, Servië, China, Rusland, Mongolië, Sardinië en Slowakije. Wij hebben slechts een klein gedeelte hiervan mogen meemaken, maar ik heb mijn ogen uitgekeken naar de prachtige kostuums en het enthousiasme waarmee gedanst wordt. Het viel me op dat het voornamelijk jongen mensen zijn, die erg veel plezier hebben in hun optredens. Wat de betekenis precies is van hun performance weten we helaas (nog) niet, we zullen ons daar wat meer in moeten verdiepen als we wat langer in Tsjechië wonen en als we de taal wat meer gaan begrijpen.

www.kempganesh.com
Drozdov Czech Republic