Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Vanaf de camping ben je in drie uur autorijden in hartje centrum. Er is ook een treinverbinding vanuit Zabreh naar Praag (Zabreh ligt op een kwartiertje rijden van de camping), deze rit duurt 2 uur en 10 minuten en kost slechts 255 kronen (enkele reis), je stapt uit in de oude stad en kunt te voet of met metro of tram naar uw gewenste bestemming. Een metro of tram kaartje kost 24 kronen voor 30 minuten en 32 kronen voor 90 minuten (de tijd gaat in vanaf het moment dat je stempelt).

Tot 1993 was het de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. Inwoners: 1.2 miljoen. Praag is gebouwd op een heuvelachtig landschap. De Moldau stroomt door de stad heen.

Gouden Stad en Stad van de Honderd Torens. Het zijn maar twee van de vele bijnamen van Praag, de Tsjechische hoofdstad aan de rivier de Moldau. Menig vorstenhuis zetelde er. Bovendien kende de stad, net als Nederland, een Gouden Eeuw. Tel daarbij op dat Praag diverse oorlogen zonder noemenswaardige schade doorstond én het is zonneklaar: Praag is een openluchtmuseum. Geen wonder dus dat de stad na de Fluwelen Revolutie in 1989, toen het communistische regime viel, toeristen uit alle windstreken trok.

 

Drommen toeristen trekken dagelijks over de Karelsbrug, een monumentale brug met drie torens en aan weerszijden beeldhouwwerken. Ze zijn op weg naar die andere eyecatcher van Praag, De Burcht. In dit enorme, gesloten paleizencomplex, één van de grootste ter wereld, vind je onder meer de Sint-Vituskathedraal. De drie torens van deze kathedraal, twee van 88 meter en één van 99 meter, torenen boven De Burcht uit.

 

Ook populair is de Astronomische klok van het stadhuis. Elk uur gaan de luikjes van de klok open en trekt een parade, die uit Jezus en de Apostelen bestaat, aan het hooggeëerde publiek voorbij. Je vindt de Astronomische klok op het Oude Stadsplein, een schilderachtig plein, waar ook het standbeeld van Jan Hus staat. Een andere bekend plein is het Wenceslausplein. Het is een plek waar je veel winkels en uitgaansgelegenheden vindt.

 

Ook niet te missen tijdens een bezoek aan Praag is de Joodse wijk. Het is een indrukwekkende en beklemmende plek tegelijkertijd. Je hebt er een museum en vijf synagogen. In één van deze synagogen, de Pinkas Synagoge, vind je de namen terug van 77.000 vermoorde Joden. Tijdens je wandeling door de wijk kom je ook de begraafplaats tegen. Deze bestaat uit 12.000 grafzerken die kriskras door elkaar staan.

 

Moe van alle indrukken? Neem dan de tijd voor de nodige ontspanning. Bijkomend voordeel: Praag is nog steeds een goedkope, Europese stad, zeker buiten het centrum. Ga bijvoorbeeld eens naar de biertuin in het Letná-park, boven de rivier de Moldau. Voor een habbekrats haal je een biertje. Vervolgens geniet je van een prachtig uitzicht over de Gouden Stad, de Stad van de Honderd Torens of hoe je Praag ook maar noemen wilt!

Foto's Praag

www.kempganesh.com
Drozdov Czech Republic