Waarom hebben wij onze camping Kemp Ganesh genoemd?

 

Ganesha (ook wel Ganesh) is in het hindoeïsme de godheid met het olifantenhoofd.

Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati en één van de legendes gaat als volgt:

 

Toen Shiva na jaren terug kwam van oorlogvoeren zag hij bij thuiskomst een indringer. Hij onthoofde de indringer maar kwam er achter dat dit zijn zoon Ganesha was die hij zo lang niet had gezien dat hij hem niet herkend had. Shiva beval zijn dienaren om op zoek te gaan naar het eerste de beste levende wezen dat men tegen zou komen en zij keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis in gaat als halfgod met de olifantenkop.

Ganesha wordt altijd weergegeven met attributen en meestal wordt hij afgebeeld met een dikke, blote buik, een rat of muis aan zijn voeten en natuurlijk een olifantenkop. De rat/muis is zijn vervoersmiddel. Tussen zijn ogen (boven zijn slurf) zie je een symbool dat op een 3 lijkt. Dit is het symbool voor Om of Aum: de klank (vibratie) waaruit het heelal is ontstaan.

 

Ganesha haalt obstakels weg en brengt mensen samen. In Nederland hebben wij al jarenlang een verzamelwoede van beeldjes van Ganesha omdat de olifantgod ons zo enorm aanspreekt. Eigenlijk was het dus niet zo heel moeilijk om een naam te verzinnen en we hopen dat het verhaal van Ganesha onze gasten zal inspireren.

Ganesh

www.kempganesh.com
Drozdov Czech Republic